CSD

CSD staat voor Coil Spring Distalisatie. Dit betekent dat door middel van veren (coil springs) de kiezen in de bovenkaak naar achteren worden verplaatst (distalisatie). De CSD is ontworpen om samen met een buitenbeugel te dragen en wordt door middel van 4 banden en metalen bogen bij het gehemelte geplaatst. Om te voorkomen dat de voortanden zich naar voren gaan verplaatsen wordt er aan de CSD, vooraan bij het gehemelte, een klein kunsthars plaatje bevestigd. Met een CSD apparaat wordt er ruimte gecreëerd, waardoor er meer plaats komt voor de rest van de tanden en kiezen. De buitenbeugel hoeft in deze situatie alleen ´s nachts gedragen te worden. Deze vaste beugel wordt in het laboratorium vervaardigd, hiervoor is het noodzakelijk om afdrukken te maken.

CSD

Instructie

Wanneer de CSD geplaatst is, komt er behoorlijk veel kracht op de kiezen. De kiezen kunnen daardoor de eerste paar dagen erg gevoelig zijn. Bij erge last kan er een paracetamol ingenomen worden. Ook is het raadzaam om bij last de eerste dagen zachter voedsel te eten, zodat er minder last ervaren wordt met kauwen. Ook moeten de tong, wangen en lippen wennen aan de nieuwe situatie in de mond, hierdoor kunnen er wondjes en/of blaartjes ontstaan. In dat geval kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden. Het bolletje was blijft niet de hele dag zitten, er kan dan nieuwe was gebruikt worden.. Het praten zal ook wat moeilijker gaan doordat de tong niet meer tegen het gehemelte, maar tegen de beugel aanligt.

Onderhoud/Voeding

Het poetsen van de beugel blijft belangrijk, ook de kiezen waar de banden omheen zitten. Poets de tong ook goed mee om infecties te voorkomen. Plakkerig voedsel zoals kauwgom, dropjes, karamel, toffees, e.d. blijven vaak aan de banden kleven, ook kan het eten van hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s, pepermuntjes e.d. ervoor zorgen dat de banden los gebeten worden. Wij adviseren daarom ook om dit soort voedsel te vermijden.

EHBO

Wanneer er wondjes en/of blaartjes ontstaan gebruik dan de was die is meegegeven. Ook kan het gebeuren dat de beugel los of stuk gaat. Wanneer de beugel los of stuk is, of bij aanhoudende wondjes en/of pijn neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo