Distalizer

Een distalizer is een metaal staafje en wordt in de bovenkaak met lijm bevestigd op de hoektand en de achterste kies. In de onderkaak wordt er een LA geplaatst. Ook wordt er soms voor gekozen om in plaats van een LA, vaste apparatuur in de onderkaak te plaatsen. Door dag en nacht elastieken te dragen worden de hoektanden en grote kiezen naar achteren verplaatst zodat de tanden in de bovenkaak weer beter passen ten opzichte van de tanden in de onderkaak. Vaak is er ook plaatsgebrek in de bovenkaak, dat dan eveneens opgelost wordt.

Distalizer

Instructie

Nadat de beugel geplaatst is, wordt uitleg gegeven hoe de elastieken gedragen worden. De elastieken dienen ongeveer 2x per dag vervangen te worden. (Om de 12 uur, daarna verliezen ze hun kracht). De tanden en kiezen kunnen de eerste paar dagen wat gevoelig zijn. Deze gevoeligheid zal na een aantal dagen verdwijnen. Bij erge last kan er een paracetamol ingenomen worden. Ook is het raadzaam om bij last de eerste dagen zachter voedsel te eten, zodat er minder last ervaren wordt met kauwen. De tong en wangen moeten ook wennen aan de nieuwe situatie in de mond, hierdoor kunnen er wondjes en/of blaartjes ontstaan. In dat geval kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden. Het bolletje was blijft niet de hele dag zitten, er kan dan nieuwe was gebruikt worden. Het praten zal ook wat moelijker gaan doordat de tong niet meer tegen het gehemelte, maar tegen de beugel aan ligt.

Onderhoud/Voeding

Het poetsen van de beugel blijft belangrijk, ook de kiezen waar de banden omheen zitten. Poets de tong ook goed mee om infecties te voorkomen. Plakkerig voedsel zoals kauwgom, dropjes, karamel, toffees, e.d. blijven vaak aan de banden kleven, ook kan het eten van hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s, pepermuntjes e.d. ervoor zorgen dat de banden los gebeten worden. Wij adviseren daarom ook om dit soort voedsel te vermijden.

EHBO

Wanneer er wondjes en/of blaartjes ontstaan gebruik dan de was die is meegegeven. Ook kan het gebeuren dat de beugel los of stuk gaat. Wanneer de beugel los of stuk is, of bij aanhoudende wondjes en/of pijn neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo