Expansieplaat

De expansieplaat is een uitneembare beugel en wordt gebruikt bij kinderen op jonge leeftijd (tussen de 5 en 10 jaar), die een te smalle bovenkaak hebben, waardoor er ruimtegebrek is. De expansieplaat wordt gemaakt van kunststof waar veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. De ankertjes houden de beugel op de plaats en de veertjes hebben invloed op de tanden en de kaken. In het midden zit een schroefje, die door middel van een sleuteltje versteld wordt om de bovenkaak breder te maken. Deze beugel wordt bij het laboratorium vervaardigd, waardoor het maken van een afdruk noodzakelijk is.

Instructie

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat de beugel dag en nacht gedragen wordt, zelfs met eten en met sporten. Alleen met zwemmen mag deze uitgedaan worden zodat de beugel niet in het water verloren kan gaan. Het is belangrijk om de beugel aan de ankertjes in te doen, wordt dit niet gedaan dan kan de beugel kapot gaan. In het begin zijn er wat ongemakken met het spreken, er ontstaat extra speekselvorming en er kan wat druk op de tanden ontstaan. Het is dan belangrijk goed door te zetten en de beugel niet uit te laten. De meeste kinderen zijn er na een aantal weken helemaal aan gewend. Tijdens de beugelcontrole wordt gekeken naar de vooruitgang in de mond, of de beugel in orde is en of deze nog goed past. Ook wordt indien nodig de beugel bijgesteld en worden er verdere instructies gegeven. De beugel werkt alleen wanneer deze goed gedragen wordt. Wanneer de beugel niet gedragen wordt volgens de instructies, kan de behandeling onnodig langer duren of zelfs mislukken. Meestal wordt er na 6 maanden een afbouwschema afgesproken.

Onderhoud/Voeding

Neem na iedere maaltijd de beugel uit de mond om de tanden te poetsen en de beugel schoon te maken. Poets de beugel zorgvuldig met de tandenborstel en tandpasta, spoel deze daarna goed af en plaats de beugel vervolgens weer terug in de mond. Vergeet ook niet het beugelbakje regelmatig schoon te maken om onaangename geurtjes te voorkomen. Soms kunnen er op de beugel witte plekjes ontstaan die niet direct weggepoetst kunnen worden. Dit is aanslag of tandsteen. Dit kan verwijderd worden door de beugel in een glas te leggen met een reinigingstablet. Natuurazijn met water kan ook. Na ongeveer een half uur kan de beugel schoon worden gespoeld met water en kan de beugel met de tandenborstel worden na gepoetst. Ook kan er wat tandpasta gebruikt worden voor de smaak.

EHBO

Wanneer de beugel kapot gaat, of bij het ontstaan van blaartjes, drukplekken en aanhoudende pijn is het belangrijk zo snel mogelijk contact met ons op te nemen voor het maken van een afspraak. Probeer indien mogelijk de beugel zo veel mogelijk te blijven dragen (al is het alleen maar ’s nachts) om de beugel passend te houden.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo