Hawley retainer

Na het bereiken van het gewenste resultaat wordt de actieve behandeling beëindigd en start de inactieve ofwel de retentiefase. Welke retentieapparatuur er wordt geplaatst is per persoon verschillend en is afhankelijk van de actieve behandeling en het eindresultaat. Het doel is om het behaalde resultaat hiermee te behouden. De hawley is een retentieapparatuur. Dit is een kunsthars plaatje wat tegen het gehemelte of bij de tongzijde geplaatst wordt. De hawley zorgt ervoor dat de tanden niet meer kunnen verschuiven. Deze wordt bij het laboratorium vervaardigd waarvoor het maken van een afdruk noodzakelijk is. Tanden staan in levend weefsel en zullen altijd de neiging hebben om naar hun originele plaats terug te willen schuiven. Het is daarom erg belangrijk dat de hawley goed past.

Hawley retainer

Instructie

De hawley retainer wordt in de eerste maand dag en nacht gedragen, daarna zal deze afgebouwd worden naar de nacht. Er zullen over een periode van 2 jaar nog ongeveer 5 á 6 nacontroles plaatsvinden. We controleren dan de hawley retainer en de gebitssituatie. Voor de controle van de retentiebeugel is het belangrijk om deze altijd mee te nemen. Om het retentieproces objectief te kunnen beoordelen maken we regelmatig mond- en/of gezichtsfoto’s. We streven natuurlijk naar een langdurig mooi en stabiel resultaat.

Onderhoud/Voeding

Neem na iedere maaltijd de hawley retainer uit de mond om de tanden te poetsen en de beugel schoon te maken. Poets de beugel zorgvuldig met de tandenborstel en tandpasta, spoel deze daarna goed af en plaats de beugel vervolgens weer terug in de mond. Vergeet ook niet het beugelbakje regelmatig schoon te maken om onaangename geurtjes te voorkomen. Soms kunnen er op de beugel witte plekjes ontstaan die niet direct weggepoetst kunnen worden. Dit is aanslag of tandsteen. Dit kan verwijderd worden door de beugel in een glas te leggen met een reinigingstablet. Natuurazijn met water kan ook. Na ongeveer een half uur kan de beugel schoon worden gespoeld met water en kan de beugel met de tandenborstel worden na gepoetst. Ook kan er wat tandpasta gebruikt worden voor de smaak.

EHBO

Wanneer de beugel kapot gaat, of bij het ontstaan van blaartjes, drukplekken en aanhoudende pijn is het belangrijk zo snel mogelijk contact met ons op te nemen voor het maken van een afspraak. Probeer indien mogelijk de beugel zo veel mogelijk te blijven dragen (al is het alleen maar ’s nachts) om de beugel passend te houden.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo