HEADGEAR

We kennen 2 soorten headgears. De cervicale headgear, ook wel buitenbeugel genoemd en de highpull-headgear, ook wel petjesbeugel genoemd. Een headgear bestaat uit 2 metalen bogen. De binnenboog is een stevige metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. De buisjes zitten vast op banden die op de kiezen achter in de mond worden geplaatst. De tweede boog, de buitenboog komt naar buiten bij de mondhoeken en loopt langs de wangen richting het oor. Deze boog wordt aangespannen met een band om de nek of over het hoofd. De headgear kan gecombineerd worden met andere beugels.

De headgear heeft invloed op de bovenkaakgroei en de positie van de achterste grote kiezen. De groei van de bovenkaak wordt geremd en de kiezen worden naar achter geduwd zodat de kaken en tanden weer goed in elkaar gaan passen. Ook wordt de headgear gebruikt om de plaats voor de nieuwe tanden te behouden.

Instructie

Wanneer de buitenbeugel gedragen moet worden is geheel afhankelijk van wat het doel is van de buitenbeugel. In de meeste gevallen zal dit alleen ‘s nachts zijn.

Bij het plaatsen van de buitenbeugel wordt geleerd hoe deze in de mond geplaatst wordt en hoe weer te verwijderen. De eerste nachten zijn even wennen. Het beste is om niet op de buik te slapen maar op de zij of op de rug. ‘s morgens kunnen de kiezen wat gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is normaal, deze gevoeligheid zal na een aantal dagen verdwijnen.

Onderhoud/Voeding

Het poetsen van de beugel blijft belangrijk, ook de kiezen waar de banden omheen zitten. Plakkerig voedsel zoals kauwgom, dropjes, karamel, toffees, e.d. blijven vaak aan de banden kleven, ook kan het eten van hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s, pepermuntjes e.d. ervoor zorgen dat de banden los gebeten worden. Wij adviseren daarom ook om dit soort voedsel te vermijden.

.

EHBO

Wanneer er wondjes en/of blaartjes ontstaan gebruik dan de was die is meegegeven. Ook kan het gebeuren dat de beugel los of stuk gaat. Wanneer de beugel los of stuk is, of bij aanhoudende wondjes en/of pijn neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo