Lipbumper

De lipbumper zit in de onderkaak en bestaat uit een stevige metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. De buisjes zitten vast op banden die om de kiezen achter in de mond worden geplaatst. Bij de lipbumper wordt de kracht van de lip gebruikt die tegen de metalen boog duwt. Deze metalen boog wordt beschermd door een soort rubber buisje. Door het dragen van de lipbumper komt er een constante kracht op de kiezen waardoor deze zich naar achteren zullen verplaatsen. Doordat de kiezen zich naar achteren verplaatsen is het mogelijk om de bovenkaak en onderkaak op elkaar aan te passen en zal er ook ruimte ontstaan voor de tanden en kiezen die te weinig plaats hebben.

Lipbumper

Instructie

Wanneer de lipbumper gedragen moet worden is geheel afhankelijk van wat het doel is van de behandeling. Vaak wordt deze dag en nacht gedragen. Bij het plaatsen van de lipbumper wordt geleerd hoe deze in de mond geplaatst wordt en hoe weer te verwijderen. Soms kunnen de kiezen wat gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is normaal, deze gevoeligheid zal na een aantal dagen verdwijnen. Bij erge last kan er een paracetamol ingenomen worden. Ook is het raadzaam om de eerste dagen bij last zachter voedsel te eten, zodat minder last ervaren wordt met kauwen. Ook moeten de wangen en lippen wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Er kunnen wondjes en/of blaartjes ontstaan. In dat geval kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden.

Onderhoud/Voeding

Het poetsen van de beugel blijft belangrijk, ook de kiezen waar de banden omheen zitten. Plakkerig voedsel zoals kauwgom, dropjes, karamel, toffees, e.d. blijven vaak aan de banden kleven, ook kan het eten van hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s, pepermuntjes e.d. ervoor zorgen dat de banden los gebeten worden. Wij adviseren daarom ook om dit soort voedsel te vermijden.

EHBO

Wanneer er wondjes en/of blaartjes ontstaan gebruik dan de was die is meegegeven. Ook kan het gebeuren dat de beugel los of stuk gaat. Wanneer de beugel los of stuk is, of bij aanhoudende wondjes en/of pijn neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo