RPE

Dit staat voor Rapid Palatinal Expansion, een snelle bovenkaak verbreding. De RPE bestaat uit 2 of 4 banden die om de kiezen worden geplaatst. Deze worden met elkaar verbonden door middel van metalen stangetjes. Deze beugel wordt bij het laboratorium vervaardigd waardoor het maken van een afdruk noodzakelijk is. De RPE wordt altijd in de bovenkaak geplaatst. In het midden zit een expansieschroef waar elke dag 1 tot 2 keer aan gedraaid wordt. Bij elke draai wordt de schroef ¼ mm uitgedraaid waardoor er een kaakverbreding ontstaat. Dit kan maximaal 28 keer gedaan worden. Nadat de gewenste breedte is bereikt, wordt de schroef met behulp van lijm vastgezet en blijft deze 4 tot 6 maanden zitten, zodat het bot zich weer volledig kan herstellen. Nadat de RPE is verwijderd, wordt er meestal nog een TPA geplaatst om de verbreding te behouden.

RPE

Instructie

Afhankelijk van de gebitssituatie zal er een aantal keer gedraaid moeten worden aan het schroefje, in een tijdsbestek van ongeveer een maand. Hiervoor worden duidelijke instructies gegeven bij de uitleg. Mochten hierover onduidelijkheden ontstaan neem dan contact met ons op. Er kan een drukkend gevoel ontstaan na het draaien. Dit gaat meestal na enkele uren weg. Bij erge last kan er een paracetamol ingenomen worden. Ook is het raadzaam om bij last de eerste dagen zachter voedsel te eten, zodat er minder last ervaren wordt met kauwen. De tong en wangen moeten ook wennen aan de nieuwe situatie in de mond, hierdoor kunnen er wondjes en/of blaartjes ontstaan. In dat geval kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden. Het bolletje was blijft niet de hele dag zitten, er kan dan nieuwe was gebruikt worden. Het praten zal ook wat moelijker gaan doordat de tong niet meer tegen het gehemelte, maar tegen de beugel aan ligt.

 

Onderhoud/Voeding

Het poetsen van de beugel blijft belangrijk, ook de kiezen waar de banden omheen zitten. Poets de tong ook goed mee om infecties te voorkomen. Plakkerig voedsel zoals kauwgom, dropjes, karamel, toffees, e.d. blijven vaak aan de banden kleven, ook kan het eten van hard voedsel zoals zuurtjes, lolly’s, pepermuntjes e.d. ervoor zorgen dat de banden los gebeten worden. Wij adviseren daarom ook om dit soort voedsel te vermijden.

EHBO

Wanneer er onduidelijkheden zijn over het draaien van het schroefje of neem dan contact met ons op. Wanneer er wondjes en/of blaartjes ontstaan gebruik dan de was die is meegegeven. Ook kan het gebeuren dat de beugel los of stuk gaat. Wanneer de beugel los of stuk is, of bij aanhoudende wondjes en/of pijn neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Keurmerk

OVAP
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
Certified Myobrace Provider

Onze locatie

ORTHODONTIEPRAKTIJK HERTOG REINOUD

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud Hertog Reinoudsingel 199 5913 XD, Venlo