Voor tieners

Sinds 1989 ontwikkelt Myofunctional Research Co (MRC) beugels welke een meer effectieve optie zijn voor opgroeiende kinderen met orthodontische problemen. De beugels zijn niet alleen ontworpen om tanden recht te zetten, maar behandelen ook de onderliggende oorzaken van scheve tanden door verkeerde mondgewoonten zoals mondademen, tongpersen en verkeerde slikgewoontes te corrigeren.

In tegenstelling tot onze traditionele orthodontiebehandelingen, is het belangrijkste doel van MRC om rechte tanden te krijgen, vaak zonder de noodzaak van een vaste beugel of retentie. Het behandelen van de oorzaken van scheve tanden verbetert de algehele gezondheid.

Myobrace voor tieners

Myobrace voor tieners

Op de leeftijd van 9-12 jaar krijgen kinderen de laatste permanente tanden. Scheve tanden en ontwikkelingsproblemen van de kaken kunnen erger worden als het volwassen gebit/gezicht zich ontwikkelt. Gewoonten zoals mondademen en verkeerde lip- en tongfunctie zijn de grootste oorzaak van scheve tanden. Indien deze gewoonten aanhouden in het permanente gebit, heeft dit in het algemeen een complexe orthodontiebehandeling tot gevolg. Dit is niet de oplossing, aangezien een vaste beugel en het trekken van tanden deze oorzaken niet oplossen en deze gewoonten het best op een zo jong mogelijke leeftijd behandeld moeten worden. Het is nog steeds mogelijk om deze verkeerde gewoonten te behandelen en tegelijkertijd de doorkomende tanden uit te lijnen, zodat zij zich in hun natuurlijke positie kunnen ontwikkelen. Bij de myobrace for teens kan er in bepaalde gevallen gebruik worden gemaakt van een boogverbreder (bent wire system). Het bent wire system bestaat uit 2 banden met een metalen stangetje dat in de bovenkaak bij het gehemelte wordt bevestigd. Het is van groot belang dat bij het bent wire system de trainer goed gedragen wordt.

Leeftijdsgroepen

We kunnen de myobrace onderverdelen in 4 leeftijdsgroepen:
– de allerkleinsten: leeftijd 3-5 jaar (myobrace for juniors)
– kinderen: leeftijd 5-10 jaar (myobrace for kids)
– tieners: leeftijd 10-15 jaar (myobrace for teens)
– volwassenen: leeftijd vanaf 15 jaar (myobrace for adults)

Instructie

Myobrace for teens is een vier-fase systeem speciaal ontwikkeld voor het corrigeren van afwijkende mondgewoonten samen met het behandelen van de ontwikkelingsproblemen in de boven- en onderkaak. Myobrace for teens is het meest effectief wanneer alle permanente tanden zijn doorgekomen en is ontwikkeld om de doorkomende tanden in hun natuurlijk positie te geleiden. De beugels corrigeren de verkeerde mondgewoonten die de scheve tanden hebben veroorzaakt, terwijl ze een lichte druk uitoefenen op de bovenkaak om deze te verbreden en zo ruimte te maken voor de doorkomende permanente tanden.

De myobrace wordt dagelijks tussen de 1-2 uur gedragen en gedurende de nacht voor een optimaal resultaat. Naast het dragen van de myobrace is er ook een trainingsprogramma, hierin staan activiteiten beschreven. Door deze activiteiten dagelijks uit te voeren kunnen er mooie resultaten bereikt worden. Er zullen nog een aantal nacontroles plaatsvinden, hoeveel controles dit zijn is afhankelijk van de vooruitgang. Tijdens de controle wordt hiernaar gekeken en controleren we ook de myobrace om te kijken of deze nog in orde is. Het is daarom belangrijk deze altijd mee te nemen. Om de vooruitgang te kunnen bepalen worden regelmatig foto’s gemaakt zodat we dit altijd objectief kunnen beoordelen. We streven natuurlijk naar een langdurig mooi en stabiel resultaat.

Onderhoud/Voeding

Poets na het dragen van de myobrace deze zorgvuldig met de tandenborstel en tandpasta, spoel deze daarna goed af en berg hem op in het beugelbakje. Gebruik nooit heet of kokend water, hierdoor smelt de beugel. Maak ook het beugelbakje regelmatig schoon om onaangename geurtjes te voorkomen. Soms kunnen er op de beugel blijvende witte plekjes zitten die niet direct weggepoetst kunnen worden. Dit is aanslag of tandsteen. Dit kan verwijderd worden door de beugel in een glas te leggen met een reinigingstablet. Natuurazijn met water kan ook. Na ongeveer een half uur kan de beugel schoon worden gepoetst met de tandenborstel. Eventueel met wat tandpasta voor de smaak.