TMJ systeem

Een groot aantal mensen heeft last van lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door kaakgewrichtsproblemen, ook wel TMJ (Temporo Mandibular Joint) problemen genoemd, zonder dat zij dit weten. Bekende symptomen zijn onder andere hoofdpijn, nekpijn en oorpijn. Vaak is het ook moeilijk om de mond ver te openen. Veel mensen worden bijvoorbeeld wakker met hoofdpijn, veroorzaakt door knarsen en/of klemmen gedurende het slapen. Doordat de klachten zeer divers kunnen zijn, is het vaak moeilijk om de oorzaak te vinden. Het kan te maken hebben met onder andere de stand van de tanden of het missen van tanden, afwijkende mondgewoonten (mondademen, knarsen, verkeerd slikken), geen correcte kaakstand en/of trauma. Het stellen van de juiste diagnose is van essentieel belang om de klachten te behandelen.

Er zijn vier verschillende TMJ appliances:

  • TMJ appliance; Dit een zachte splint ontwikkeld voor het stellen van de diagnose en directe behandeling van de TMJ problemen.
  • TMD appliance; Deze is ontwikkeld voor de ondersteuning van de TMJ behandeling en diagnose. Het geeft verlichting van pijn in het kaakgewricht.
  • TMJ-MBV; Deze is speciaal ontwikkeld ter vermindering van snurken.
  • Bruxogard; dit is een op maat te maken splint, die speciaal is ontwikkeld om de tanden, kiezen en het kaakgewricht te beschermen tegen slijtage door knarsen en/of klemmen.