Vaste apparatuur

Vaste apparatuur wordt ook wel plaatjesbeugel of brackets genoemd. Brackets zijn blokjes die op de tanden worden geplakt. De brackets zijn allemaal met elkaar verbonden door een boog (draad) die door een gleufje van de bracket loopt. Door middel van een elastiekje is de draad aan de bracket bevestigd. Op de achterste kiezen worden vaak banden geplaatst. Ook de banden hebben een slotje waar de draad doorheen loopt. Aan de banden zitten ook vaak meerdere slotjes waar bijvoorbeeld een buitenbeugel op aangesloten kan worden. Voor volwassenen zijn er ook keramische brackets. Deze brackets hebben de kleur van de tand waardoor ze minder opvallend zijn. Aan de brackets zitten haakjes zodat er indien nodig elastieken gedragen kunnen worden. Tijdens de behandeling worden hiervoor instructies gegeven. Het is belangrijk deze instructies nauw op te volgen.

Vaste apparatuur
Vaste apparatuur

Instructie

De eerste paar dagen kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn. Dit is normaal en gaat na enkele dagen weer over. Bij erge last kan er een paracetamol ingenomen worden. Mocht er veel last zijn, dan is het vaak fijn om vooral zacht voedsel te eten zoals pap, pudding, soep, boterhammen zonder korstjes, zachte broodjes e.d. Ook moeten de wangen en lippen wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Hierdoor kunnen er wondjes en/of blaartjes ontstaan. In dat geval kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden. Het bolletje was blijft niet de hele dag zitten, er kan dan nieuwe was gebruikt worden.

Onderhoud/Voeding

De brackets zitten vastgelijmd op de tand. Deze kunnen los gaan. Het is daarom beter om geen hard en plakkerig voedsel te eten. Hieronder verstaan we o.a. pepermuntjes, lolly’s, zuurtjes, dropjes, karamel, kauwgum, toffees. Voedsel zoals wortel, appel, stokbrood, e.d. adviseren we om in kleine stukjes te snijden. Ook is het beter om frisdrank en vruchtendranken te beperken tot maximaal 1 glas per dag. Door de zuren en de suikers is de kans op gaatjes groter, waardoor de behandeling soms onnodig langer kan duren. Tijdens de uitleg wordt er een poetsfolder meegegeven. Het is belangrijk deze goed op te volgen. Het is belangrijk om 3x keer per dag te poetsen (na het ontbijt, bij thuiskomst van school en voor het slapen gaan) en hierbij ook de rager te gebruiken. Daarbij is het belangrijk om 2x per dag met een fluoride spoelmiddel te spoelen, ’s ochtends en ’s avonds na het poetsen.

EHBO

Wanneer er wondjes en/of blaartjes ontstaan kan er een bolletje was op de beugel geplaatst worden. Hierdoor voelt de beugel minder scherp aan. Wanneer de beugel los of stuk gaat, of bij aanhoudende wondjes en/of pijn neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Contact

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud
Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950
KRT logo

Onze locatie

Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud

Hertog Reinoudsingel 199
5913 XD Venlo
info@orthodontievenlo.nl
077 - 3031950