Vroegbehandelingen

Vroeg-behandelingen

Waarom vroeg behandelen?

Internationaal wordt door de American Association of Orthodontists aanbevolen de eerste orthodontie controle plaats te laten vinden niet later dan een leeftijd van 7 jaar.

Een goede groei en ontwikkeling van een kind is net zo belangrijk als de gezondheid en het leervermogen. Kinderen groeien het snelst in de leeftijd van 2-5 jaar. Gedurende deze periode ontwikkelt 70% van het kindergezicht. Helaas verloopt deze ontwikkeling bij de meeste kinderen niet op de juiste wijze, waardoor een minder ontwikkeld gezicht en een afwijkende stand van de tanden ontstaat.

Kinderen willen van nature op voorwerpen kauwen. Dit is een belangrijke stimulans om te zorgen dat de kaken en spieren getraind worden en zich op de juiste manier ontwikkelen. De oorspronkelijke bevolking kauwde op hard en vezelrijk voedsel en hierdoor was de ontwikkeling van de mond- en kauwspieren optimaal. Onze kinderen hebben vaak niet de mogelijkheid tot deze stimulans, omdat dit niet verwerkt is in de moderne voeding.

Ook leren kinderen gewoonten aan zoals duimzuigen, incorrect slikgedrag en mondademhaling. Al deze gewoonten zorgen voor een verstoring van de ontwikkeling van gezicht, kaakpositie en tanden. Preventie van deze problemen in een zo vroeg mogelijk stadium is de beste manier om het kind optimaal te laten groeien.

Daarom willen we in onze praktijk vroeg behandelen, zodat we zo veel mogelijk gebruik kunnen maken van de groei van het kind.

Met behulp van een expansieplaat, twinblock, myobrace of trainer kunnen we ervoor zorgen dat de gezichts- en gebitsontwikkeling van het kind weer positief kan verlopen. Met een myobrace of trainer worden er gerichte oefeningen meegegeven zodat ook afwijkende mondgewoonten kunnen worden afgeleerd.

Problemen herkennen

Een eerste check-up kan vele voordelen hebben omdat problemen vroegtijdig herkend kunnen worden.

  • Uw kind kan in eerste instantie rechte tanden lijken te hebben, toch kunnen problemen ontdekt worden die alleen een orthodontist of een tandarts die zich helemaal verdiept heeft in de orthodontie, kan herkennen.
  • Groeiproblemen aan de kaken kunnen al bij een melkgebit vastgesteld worden.
  • Een vroege behandeling kan soms een orthodontische behandeling op latere leeftijd voorkomen, of een orthodontische behandeling eenvoudiger maken.
  • In sommige gevallen kan de behandelaar resultaten behalen die op een latere leeftijd niet meer mogelijk zijn, omdat het gezicht en de kaken dan grotendeels volgroeid zijn.
  • In bepaalde gevallen is er al sprake van slijtage van blijvende tanden, wanneer de eerste wissel vroeg plaatsvindt. Een vroegbehandeling kan verdere slijtage voorkomen.
  • Wissel problemen van de tanden kunnen al voorspeld worden en de behandelaar kan bij interventie de tandenwissel beter laten verlopen.
  • Verkeerde mondgewoonten die een negatieve uitwerking hebben op de stand van de tanden en het gelaat, kunnen vastgesteld worden. Bij de juiste therapie kan dit gecorrigeerd worden.

Enkele voorbeelden